Sidebar

22
Pet, Lip

Osam znakova da ste loš šef

Korisni savijeti
Typography

Google je nedavno proveo jednu od najtemeljnijih studija vezanu za ponašanje menadžera koje je ikada provela jedna ovako velika korporacija.

Počevši 2009. godine, tim iz Googleove People Inovation Lab divizije potrošio je godinu dana na prikupljanje podataka kao što su evaluacije performansi, ankete zaposlenih, nominacije za najviše menadžerske nagrade i druge izvore kako bi uvidjeli razlike između menadžera sa najvišim i najnižim ocjenama.

Istraživači su sumirali stotine stranica bilježaka i podataka sa razgovora, a zatim su podijelili rezultate sa radnicima.

Osam osobina je identifikovano kod najboljih rukovodioca, a naravno, ponašanje koje se nalazi u suštoj suprotnosti od ovih osobina upravo predstavlja postupke lošeg šefa. Međutim, u većini slučajeva loši šefovi nemaju ideju da imaju problem. Ako ste menadžer, odvojte minutu svog vremena i provjerite da li spadate u grupu dobrih ili loših rukovoditelja:

– Frustrirani ste kada morate obučavati zaposlenog novim vještinama – Googleova studija pokazala je da su zaposleni visoko ocjenjivali menadžere koji posjeduju vještinu obučavanja.

– Osjećate da morate duplo da provjeravate rad svakog zaposlenog – Ovo je oblik mikro-upravljanja i smatra se veoma lošom osobinom.

– Nemate želju upoznati svoje zaposlene, izvan činjenice da li dobro rade svoj posao – Emocionalna inteligencija se smatra jednom od najvećih indikatora uspješnog menadžera. Briga je od vitalnog značaja za sticanje povjerenja i poštovanja.

– Osjećate kako stalno zaostajete i da ste se rastrgli na previše strana – Nemogućnost kontroliranja i nesposobnost da vaš rad bude uvijek kvalitetno i dobro odrađen, znak je lošeg samoupravljanja. Ako ne možete da upravljate svojom efektivnošću i produktivnošću, ne možete ni od drugih očekivati da budu bolji.

– Radije biste ostali u svojom uredu nego razgovarali sa svojim timom – Asocijalne tendencije su znak nekoga ko je loš komunikator.

– Mislite da bi napredak karijere vaših zaposlenih trebao biti samo njihova briga, a ne vaša – Ulaganje u uspjeh vaših zaposlenih gradi odan odnos i zadržava zaposlene, a također ih i čini vrjednijim za vas.

– Ne možete planirati rast sektora jer ne možete zamislite da ćete ikada ostvariti postojeće ciljeve sa trenutnim timom – Dobri menadžeri uvijek imaju dobro artikuliranu viziju za rast koju će prenijeti timu na način da ih motiviše.

– Mrzite što neko od vaših zaposlenih ima vještine koje vas tjeraju da zavisite od njih, jer vi nemate te vještine sami – Najbolji menadžeri znaju koje su im jače strane i ne osjećaju se ugroženi od onih koji su u njihovom timu.

Ako ste odgovorili sa „da“ na jednu ili više gore navedenih stavki, vjerovatno spadate u grupu manje efikasnih lidera i možda čak i loših šefova.