Sidebar

22
Čet, Ožu

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u Crnoj Gori na sjednici krajem veljače donio je plan privatizacije za 2018. godinu.

Porast zaposlenosti od 3,9 posto u proteklih godinu dana doveo je do porasta broja zaposlenih od ukupno 231.000 u šest zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u izvješću "Trendovi na tržištu rada Zapadnog Balkana u 2018".

U BiH će u ovoj godini stopa rasta biti tri posto, međutim, kada se zemlja usporedi sa okruženjem i malo šire sa EU, ona značajno zaostaje, navodi se u Izvješću Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, predstavljenom u Sarajevu.

Vlada FBiH je utvrdila kriterije raspodjele sredstava ovogodišnjeg Proračuna FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu financija s pozicije tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima, a namijenjenih kao financijska pomoć kantonima i oopćinama.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je od početka primjene seta zakona o trošarinama u veljači na osnovu cestarine za izgradnju auto-cesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta iz cijene uvozne i domaće nafte i naftnih derivata prikupljeno 25,8 milijuna KM, za 16,5 milijuna KM više nego u istom razdoblju prošle godine.

U Trebinju je odnedavno i službeno započela implementacija Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna financijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su Sporazum o privredno-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć u iznosu od 2,6 milijuna eura.

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis Vitez, jedne od najvećih kompanija u BiH koja zapošljava 3.250 radnika. Tvrtka se stalno širi i svake godine otvara 100 do 200 novih radnih mjesta.

U emisiji Tada&Sada sa Goranom Milićem na Al Jazeeri Balkans, Gudelj se prisjetio svojih početaka.