Sidebar

23
Pon, Srp

BiH bi do ljeta 2018. trebala biti primljena u WTO

Vijesti
Typography

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je u Ženevi prisustvovao završnim pregovorima o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), izjavio je novinarima danas u Sarajevu da smo blizu članstva u WTO.

– Od dva koraka na ovim pregovorima jučer u Ženevi, učinili smo prvi korak i zaista smo blizu članstva u WTO. To znači da smo završili pregovore o pristupu tržištu sa Ukrajinom, što je značajan pomak. Bosni i Hercegovini kao prepreka ostaju još pregovori sa Rusijom, sa kojom smo završili pola posla, obzirom da smo se usuglasili po pitanju pravila, odnosno odluke o kvaliteti tekućih naftnih goriva, odnosno mogućnosti da u BiH ruske kompanije mogu prodati i da bude označeno gorivo sa većomm kvalitetom – pojasnio je Šarović.

Dodao je da je sa Brazilom ostala sporna samo jedna tarifna linija, a radi se o odkoštenom, odnosno pilećem mesu. Šarović kaže kako misli da smo sa Brazilom vrlo blizu konačnog dogovora.

Napominje da smo od tri zemlje završili aktivnosti sa jednom od njih.

– Ako mogu da prenesem opći dojam sa sesije sa više od 50 ambasadora koji su prisustvovali radnoj grupi, dobili smo podršku za prijem Bosne i Hercegovine od svih vodećih sila – rekao je ministar Šarović.

Naglasio je da drugi dokument koji je jučer usvojen, i možda ima i najveću snagu, je akcioni plan, odnosno mapa puta za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Pojasnio je da to, u biti znači da su članice WTO-a prihvatile akcijski plan koji predviđa da BiH bude primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju do ljeta 2018. godine.

– Ne do kraja godine, kako smo mi ranije stalno govorili. Znači i prije izbora i prije godišnjih praznika, kako bi se uhvatio ritam zasjedanja Parlamentarne skupštine BiH, jer ovaj dokument, pored članica WTO-a, trebaju prihvatiti i nadležne institucije u BiH, a na kraju da ga ratifikuje parlament BiH – naveo je Šarović.

Po njegovim riječima, do kraja marta treba da se završe svi preostali pregovori, „s obzirom da smo zakonodavni dio završili“. To su pregovori sa Rusijom i sa Brazilom.

– Sa Rusijom nam ostaje dogovor oko pristupa tržištu i tarifne linije za koje je zainteresirana ruska strana, prije svega iz oblasti poljoprivrede – kazao je Šarović.

Izrazio je zadovoljstvo „što smo još bliže WTO-u nego što smo bili prije par dana“, napomenuvši da će Ministarstvo aktivno raditi u idućim tjednima.

Pregovarački tim BiH je i danas i sutra u Ženevi i nastavljaju raditi kako bi pripremili tehnički dio.

– Kada u ožujku, a uvjereni smo da će se to dogoditi, završimo bilateralne pregovore, neophodno nam je najmanje tri mjeseca tehničkih priprema sa administracijom WTO kako bi BiH u mjesecu svibnju, prije godišnjih odmora, bila primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju – zaključio je ministar Mirko Šarović, prenosi Fena.