Sidebar

23
Pon, Srp

Strože kontrole onemogućuju zloupotrebe izvoznika

Vijesti
Typography

Izvoznike koji voće i povrće žele plasirati na tržište Rusije ubuduće očekuju rigorozniji kriteriji, a među predloženim novinama je posjedovanje hladnjače i skladišta i zapošljavanje stručnjaka koji će odgovarati za robu.

Pooštreni kriteriji predloženi su nacrtom odluke o uvjetima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusiju, koju je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo ministarstvima i inspekcijama u RS i FBiH da bi dali sugestije i prijedloge.

Povod za donošenje ove odluke je ruska zabrana uvoza jabuka iz BiH koja je donesena u drugoj polovici siječnja. To je učinjeno jer je bijeljinsko poduzeće "Frukt kompani" pod krinkom domaćih plasiralo ovo voće uvezeno iz Poljske. U prvim reakcijama Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je izbrisalo iz registra izvoznika bijeljinsko poduzeće, a zloupotrebu istražuje i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Paralelno s tim pokrenuta je analiza kompletnog lanca koji je uključen u davanje odobrenja za izvoz da bi bile otkrivene slabe tačke i donesene mjere koje bi ubuduće spriječile zloupotrebe.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH navelo je da su predloženom odlukom definirani uvjetii za plasman na tržište Rusije i da će biti olakšan nadzor i kontrola izvoznika i proizvođača i kooperanata.

"Definiran je postupak registracije izvoznika od podnošenja zahtjeva, dostavljanja dokumentacije, komisijskog pregleda i izdavanja rješenja do formiranja i vođenja registra izvoznika u Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Određeni su i uvjeti koje poduzeća moraju ispunjavati da bi bila upisana u registar izvoznika, a za to treba da imaju odgovarajuća skladišta, prostor za obradu i fitosanitarni pregled i sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju preko registrovanih kooperanata", navedeno je u predloženoj odluci.

Ako ona bude usvojena poduzeća će morati imati odgovornu osobu zaposlenu na neodređeno vrijeme, koje treba imati visoko obrazovanje poljoprivrednog smjera.

"Definirane su i dužnosti stručnog lica i time želimo postići veću odgovornost i pooštriti sistem provjere. Stručnjak će provjeravati podatke o proizvodnji, otkupu, skladištenju i prometu voća i povrća za tržište Rusije i uz njegov nadzor biti će slane pošiljke na tržište te zemlje. Do sada se dešavalo da imamo firme koje se bave izvozom, a posjeduju samo kancelariju", istakli su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odlukom je definirano i uspostavljanje jedinstvenog registra izvoznika voća i povrća na tržište Rusije, koji bi vodila i ažurirala Uprava za zaštitu bilja BiH. Definirano je i uvođenje nadležnog fitosanitarnog inspektora da bi bilo zaustavljeno pribavljanje certifikata od nenadležnih fitosanitarnih inspektora.

"Fitosanitarni inspektor obavezan izvršiti pregled pošiljke na mjestu utovara. Time smo pooštrili sustav kontrole i smanjili mogućnost prevara i reeksporta", navedeno je u predloženoj odluci.

Entitetska ministarstva ističu da u predloženoj odluci ima niz manjkavosti.

"Dobili smo odluku i iznijeli niz primjedaba. Ne odgovara nam uspostavljanje jedinstvenog registra izvoznika u Rusiju, koji vodi Uprava za zaštitu bilja. Taj registar treba da vode nadležna ministarstva da ne bi došlo do prijenosa nadležnosti u ovom području", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ministarstvo poljoprivrede FBiH zatražilo je obrazloženje više članova predložene odluke. Nejasno im je da li skladišta osim kapaciteta i temperaturnog režima moraju da i ispunjavaju i druge uslove za očuvanje zdravlja bilja i da li poduzeća koja budu izbrisana iz registra mogu biti ponovo upisana. Primjedbu su iznijeli i na rok uspostavljanja registra izvoznika, koji je definisan na 30 dana nakon stupanja na snagu odluke.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je istaknuo da bilo koju odluku moraju usuglasiti sa entitetima.

"Pozvali smo rusku stranu da održimo sastanak da bismo pokrenuli razgovore o skidanju suspenzije. Paralelno sa tim moramo suziti prostor za prevare i zloupotrebe. Nema vraćanja nazad. Mi smo u procesu u kome se suočavamo sa lopovima i prevarantima. Vjerojatno ovo nije jedini slučaj i provjeravamo sudjeluju li u prevarama i pojedinci iz nadležnih institucija. Sa ovim se mora prekinuti, a mora se utvrditi gdje je završilo 17.000 tona jabuka iz Poljske. Jesmo li mi sve te jabuke pojeli ili su završile na drugom mjestu", rekao je Šarović i dodao da moraju tražiti rješenja da se ne bi dogodilo da se deset godina čeka na odobrenje Rusije.

Ključni uvjetii koje poduzeća moraju ispunjavati da bi bila upisana u registar izvoznika

Odgovarajuća skladišta
Prostor za obradu i fitosanitarni pregled
Vlastita ili ugovorena proizvodnja preko registriranih kooperanata
Zaposlena stručna odgovorna osoba na neodređeno vrijeme

Poslovator/Akta