Sidebar

23
Pon, Srp

Kako do većeg izvoza prehrambenih proizvoda u EU?

Vijesti
Typography

Kvaliteta proizvoda i ispunjavanje zahtjeva tržišta glavni su preduvjeti za uspješan nastup na tržištu EU, istaknuto je jučer na okruglom stolu "Kako povećati konkurentnost bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda na tržištu EU".

Direktor BBI banke Amer Bukvić rekao je da ta banka od 2007. pokušava biti podrškom poljoprivrednicima nudeći jeftinije izvore financiranja, snižava cijene financiranja na tržištu, pronalazi nova izvozna tržišta i dovodi investitore u taj sektor.

"Kako bi iskoristili potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji neophodno je zaokruživanje kompletnog procesa, od financiranja organizacije rada do plasmana poljoprivrednih proizvoda iz BiH i drugih manjih zemalja na tržišta razvijenih ekonomskih centara. Zadovoljstvo mi je što smo danas ovdje s liderima u prehrambenoj industriji i što su oni prepoznali podršku koju BBI daje prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji", kazao je Bukvić.

Amir Bekić, direktor Adriatic Group iz Beča koja uvozi hranu iz zemalja bivše Jugoslavije u EU, istaknuo je kako se nada da će skup rezultirati povećanjem konkurentnosti bh. prehrambenih proizvoda na EU tržištu

Naveo je da je samo mali broj bh. proizvoda našao mjesto na europskom tržištu, te da je potrebno bolje iskoristiti potencijale primarne poljoprivredne proizvodnje kao i prerađivačke industrije.

Direktor izvoza u kompaniji AS Group Vedad Halilović izjavio je da su kvaliteta, ispunjavanje zahtjeva tržišta i konkurentne cijene glavni preduvjetii za uspjeh kad je u pitanju izvoz u Europsku uniju.

Dodao je da trenutno najviše izvoze u EU, ali da u idućem razdolju očekuju značajne rezultate u izvozu u zemlje Perzijskog zaljeva.

Cilj skupa, namijenjenog isključivo predstavnicima bh. prehrambenog sektora bio je razmjena iskustava s tržišta EU te pružanje ključnih smjernica izvoznicima iz prehrambenog sektora.

Okrugli stol su organizirali: BBI VIP Business Club, Adriatic Group, AS Group i Bingo, izvijestila je Fena.