Sidebar

23
Sri, Svi

Nova pravila za kupnju preko Interneta

Vijesti
Typography

Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih pristojbi. Odluka se trenutno sprema u jezične verzije, nakon čega Odluka ide na potpis u Vijeće ministara, potom prema Službenom glasniku BiH.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje za poslovni portal Akta.ba rekao je kako primjena navedene Odluke počinje osmog dana od dana obajave u Službenom glasniku BiH. "Očekujemo da bi sve skupa moglo biti završeno do kraja ovog mjeseca", kaže Kovačević, objašnjavajući kako će u skladu sa spomenutom Odlukom doći do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih pristojba.

Koliko će se plaćati uvozne pristojbe?

"Kada osoba ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unose u svom osobnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM", navodi Kovačević.

Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju pakete iz inostranstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. Dobra vijest je da stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizičke osobe iz BiH iste dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja.

"Kada se radi o gore spomenutoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljnjoj prodaji u BiH. U tom smislu prilikom pregleda pošiljki posebno će se voditi računa o vrsti i i količini robe u paketima kako bi oslobađanje ostvarilo zaista samo za one pošiljke gdje je jasno vidljivo da se radi o robi namijenjenoj za vlastite potrebe. Sasvim je jasno da će u provjerama biti evidentirana i lica koja konstatno naručuju određenu robu, te će biti izvršene dodatne provjere istih", objašnjava Kovačević.

Povećanje narudžbi

Prema podacima UIO u 2017. godini kroz tri carinska referata koji se nalaze kod pošta u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci građanima BiH su ukupno pristigla 7.138 paketa koji su obrađeni putem poštansko-carinske deklaracije. Također, spomenuti carinski referati su obradili su i 3.211 JCI-a (jedinstvenih carinskih isprava). Ukupno obračunate i naplaćene uvozne pristojbe po osnovu carinjenja pošiljki koje su putem pošte pristigle u BiH u 2017. godini iznose 1.430.906,21 KM.

"U svakom slučaju očekujemo da će povećanje iznosa za oslobađanja od plaćanja uvoznih pristojbi utjecati na porast broja narudžbi robe preko Interneta od strane građana BiH", zaključuje Kovačević.