Sidebar

22
Pet, Lip

Konzum u BiH unapređuje poslovanje, Ledo stabilan, Sarajevski kiseljak s rastom prihoda

Vijesti
Typography

Konzum BiH nastavlja s unaprijeđenjem svog operativnog poslovanja, Sarajevski kiseljak bilježi rast prihoda, dok Ledo Čitluk posluje u skladu sa planom, pokazuje najnoviji izvještaj vanredne Uprave Agrokora objavljen na web stranici hrvatskog Ministarstva gospodarstva, izvještava Indikator.ba.

- Značajno smanjenje operativnog troška Konzuma dovelo je do boljeg EBITDA rezultata (-2,9 milijuna kuna) u odnosu na plan (-4,6 milijuna kuna). U januaru se intenzivno radilo na marketinškim aktivnostima kako bi se dodatno privukli kupci. Planirane i realizirane aktivnosti postigle su pozitivne efekte te je ostvaren planirani prihod iako uz malo lošiju bruto maržu što je i logično obzirom na promo aktivnosti. Angažman u optimizaciji troškova je u konačnosti i doveo do boljeg rezultata od planiranog u januaru, navodi se u izvještaju o poslovanju Konzuma u BiH.

Kad je riječ o Sarajevskom kiseljaku zbog povećanih prihoda i pozitivnog utjecaja COGS-a (troškovi prodane robe), EBITDA i EBITDA marža su iznad planiranih.
- Početak godine je karakterizirao nastavljeni dogovoreni izvoz proizvoda Sarajevskog kiseljaka u Saudijsku Arabiju i zemlje arapskog zaljeva, navodi se i dodaje da tržište BiH karakterizira stagnacija i pad potrošnje uslijed povećanog odljeva stanovništva u zemlje Evropske unije i političke napetosti u izbornoj godini.

Prihod sarajevskog ksieljaka bio je 18 milijuna kuna, a bio je planiran na nuivou od 16 milijuna kuna.
Ledo Čitluk d.o.o. ostvario je prihod od 15 mil kuna što je na nivou plana. -
-Najveći dio prihoda se odnosi na kategoriju sladoleda zbog provođenja nacionalnih akcija kao i povrća gdje su lansirani novi proizvodi u cjenovnom nižim kategorijama, kao odgovor na konkurenciju, konstatuje se u izvještaju i dodaje da je provođenjem mjere kontrole troškova, ostvarena EBITDA u skladu s planom (0,9 mil kuna).

U izvještaju izvanredne uprave navodi se da većina operativnih kompanija i poslovnih segmenata na nivou agrokor koncerna nastavlja s pozitivnim trendovima prethodnih razdoblja te bilježi pozitivne poslovne rezultate i dobre poslovne pokazatelje na početku godine.