Sidebar

22
Pet, Lip

Reuters: Balkan se okreće Turskoj za investicije

Vijesti
Typography

Ivan Isailović, predsjednik općine Krupanj, gradića u Srbiji, ovog tjedna ide u potragu za investitorima ne u Munchenu ili Parizu, nego u Istanbulu, što je pokazatelj sve većeg utjecaja Turske širom zapadnog Balkana, što, kako piše Reuters, brine neke države Europske unije.

Kako je proširenje EU postalo sporedno u odnosu na Brexit i posljedice dužničke i migrantske krize, region postaje teren za nadmetanje između EU i Turske, dok se i Rusija i Kina bore za utjecaj, navodi britanska agencija.
Isailović se želi izboriti za radna mjesta za svoju siromašnu zajednicu smještenu u šumovitim brdima blizu zapadne granice Srbije sa Bosnom i Hercegovinom. A to gdje je odlučio da traga za investitorima je odraz volje Turske da ulaže novac i projektuje "meku" moć u balkanskim državama.
Reuters dodaje da je jedna turska kompanija već otvorila 300 radnih mjesta u tvornici tekstila u Krupnju, pri čemu političke veze između Beograda i Ankare pomažu da se osigura najveća investicija u posljednjih 30 godina za grad koji je teško pogođen poplavama 2014. godine.

"Oni su dobri investitori…i nisu tražili subvencije", rekao je Isailović Reutersu, objašnjavajući da zato ide u Tursku u nadi da će osigurati još novca, ovoga puta za lokalnu šumsku industriju.
Sve je jači dojam da vlade Zapadne Europe i investitori zanemaruju mala i podijeljena tržišta okruženja u vlastitom dvorištu.

"Turski investitori idu u nedovoljno razvijena područja za razliku od zapadnih država", kaže Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Reuters podsjeća da su se lideri EU sastali sa kolegama iz Crne Gore, Srbije, Albanije, BiH, Makedonije i Kosova u četvrtak u Sofiji, i dogovorili da izgradnje dodatne energetske veze i uže surađuju u raznim oblastima, od borbe priotiv radikalizma do kontrole migracije.
Međutim, to je bio prvi takav samit u 15 godina i EU je jasno stavila do znanja da ne može očekivati brzi put ka članstvu u bloku, ističe se u analizi. "Nismo se danas pretvarali da je sve jasno i jednostavno", rekao je predsjedavajući EU Donald Tusk na samitu.

Prema podacima Privredne komore Srbije, 20 turskih tvornica je prošle godine ili otvoreno ili je počela njihova gradnja u toj zemlji.
Obujam trgovine između Turske i šest država zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU godinama je u porastu, sa 435 milijuna dolara 2002. na tri milijarde 2016, pri čemu na Srbiju otpada skoro trećina ukupnog iznosa.

Sa 340 milijuna eura uloženih na Kosovu, od čega veći dio za kupovinu aerodroma i kompanije za distribuciju električne energije, Turska je treći po veličini investitor u toj zemlji.
Neke Europljane frustrira to što bi Balkan mogao zapasti u sferu utjecaja Turske, koja projektira moć i kulturno i preko poslovnih ugovora, piše Reuters.

"Podaci pokazuju da je Europska unija trgovinski partner broj jedan u okruženju, ali neke države članice brinu zbog meke moći Turske na Balkanu", rekao je Reutersu jedan zapadni diplomat koji je želio ostati anoniman, prenose Vijesti.